Diabetes typ 2 är den vanligaste typen av diabetes som drabbar cirka fyra procent av befolkningen, speciellt äldre över 75 år. Sjukdomen uppstår när blodsockret (glukos) är för högt på grund av kroppens blodsockerreglerande hormon som framställs i bukspottkörteln inte fungerar som den ska. Bukspottkörteln bildar insulin som ansvarar för att omvandla blodsockret till energi och vid typ 2-diabetes bildar kroppen inte tillräckligt med insulin. Det här gör i sin tur att det blir för mycket blodsocker i kroppen. Den goda nyheten är att det finns behandling för att förebygga och fördröja utvecklingen av typ 2-diabetes.
Symtomen på typ 2-diabetes är följande:
- Domningar och stickningar
- Hunger
- Suddig syn
- Såren läker inte
- Trötthet
- Viktminskning
- Ökad törst och urinering
Vidare är det viktigt att veta att typ 2-diabetes uppstår långsamt och under flera års utveckling.
Riskgrupper som har benägenhet att utveckla typ 2-diabetes
De största riskgrupperna för att utveckla typ 2-diabetes är:
- Medelålders och äldre
- Fysisk inaktivitet
- Högt blodtryck
- Släktingar med diabetes
- Tidigare historia av typ 2-diabetes
- Övervikt eller fetma
Med tanke på alla riskgruppers som finns är det av högsta vikt att kunna hantera denna sjukdom. Lyckligtvis finns det effektiva behandlingar som fungerar, läs vidare!
Behandla din typ 2-diabetes
Det finns ett antal sätt att behandla och hantera denna sjukdom, de fem viktigaste är följande:
1. Livsstilsförändringar – I dina livsstilsförändringar ingår att sluta röka, gå ner i vikt om du är överviktig och börja träna regelbundet. Alla dessa nyttiga vanor hjälper dig att hantera ditt blodsocker, blodtryck och kolesterol.
3. Kosten – Planera tillsammans med en certifierad dietist för att skapa hälsosamma måltider som fungerar för dig. En bra kost hjälper dig att hantera din diabetes.
2. Läkemedel – Prata med en läkare om vilka receptbelagda läkemedel som du behöver ta för att behandla din diabetes typ-2. Det här kan vara piller för att hantera blodsockernivån eller insulin som du injicerar under huden.